Спостерігається мала швидкість роботи з Wi-Fi

Причина №1. Всі пристрої підключені через Wi-Fi.

Опис: Найбільш поширений стандарт Wi-Fi 802.11n здатний в ідеальних умовах передати до 100 Мбіт інформації в секунду. Реальна швидкість буде завжди нижчою, оскільки умови зазвичай далекі від ідеальних. Крім того, при одночасному підключенні великої кількості пристроїв, продуктивність Wi-Fi так само може знижуватися через те, що всі вони ділять єдину точку обміну. А роутер в одну одиницю часу може працювати лише з одним пристроєм.

Рекомендація: Всі стаціонарні пристрої, тобто комп’ютери, медіа плеєри, ігрові приставки, телевізори з функцією Smart TV і т.д., рекомендується підключити до роутера кабелем. Для цього можна використовувати наявні в більшості роутерів порти LAN.

Причина №2. Велика кількість WiFi мереж навколо.

Опис: Більшість сучасних роутерів працює в тому самому радіодіапазоні 2,4 GHz. При правильному налаштуванні та дотриманні стандартів у цьому діапазоні може поміститися не більше 3-4 Wi-Fi мереж, які не заважатимуть один одному. Якщо Ви на своєму ноутбуці або мобільному пристрої бачите більше 3-4 Wi-Fi мереж, то мережі однозначно заважають один одному і це позначається в першу чергу на швидкості роботи Wi-Fi.

Рекомендації: Шляхів вирішення цієї проблеми кілька, а саме: За допомогою додаткового програмного забезпечення знайти найбільш вільний діапазон частот і налаштувати Вашу Wi-Fi мережу на роботу в цьому діапазоні. Прикладами такого програмного забезпечення можуть бути безкоштовні програми WiFi Analyzer для Android або Metageek Insider для Windows. Використовувати роутери, які можуть працювати як у діапазоні 2,4 GHz, так і в діапазоні 5 GHz. Відмінною характеристикою цих роутерів є те, що вони вміють працювати в обох діапазонах одночасно. У більшості випадків не всі пристрої будуть підтримувати роботу в діапазоні 5 GHz. Такий тип роутерів дозволить пристроям, які підтримують 5 GHz, працювати на цій частоті у більш вільному частотному діапазоні та отримати більш високу швидкість. Ті ж Ваші пристрої, які не підтримують роботу в діапазоні 5 GHz, зможуть продовжувати працювати в діапазоні 2,4 GHz.

Причина №3. Велика кількість перешкод у діапазоні WiFi.

Опис: діапазон 2,4 GHz досить зашумлений радіодіапазон. У цьому діапазоні працюють деякі побутові пристрої, сучасні радіотелефони. Також у цьому діапазоні працюють різні радіо-гаджети для комп’ютера, такі як бездротові мишки та клавіатури. Багато моделей радіокерованих іграшок також використовує цей діапазон. Всі ці пристрої будуть перешкодою для вашої Wi-Fi мережі і це буде позначатися насамперед на швидкості її роботи.

Рекомендації: Основний метод вирішення проблеми — використання для роботи діапазону 5ГГц.

Причина №4. Один або кілька Ваших пристроїв далеко від роутера або щось заважає передачі сигналу.

Опис: якщо один з клієнтів WiFi знаходиться далеко від роутера або щось заважає передачі сигналу, то роутер і клієнт знижують робочу швидкість Wi-Fi. Це покращує якість передачі сигналу. Однак, технологія WiFi розроблена так, що реально вона працює на швидкості найповільнішого клієнта. Якщо було знижено швидкість одного клієнта, це негативно позначиться швидкості роботи всіх підключених клієнтів.

Рекомендації: Перешкодами найчастіше виявляються стіни, що особливо несуть. Вони набагато товщі, ніж звичайні міжкімнатні, а отже, і важчі для передачі радіосигналу. Перешкодою можуть бути дзеркала, меблі та інші елементи інтер’єру Вашого будинку, які опинилися на шляху прямування сигналу. Не варто ховати роутер у шафу, тому що ви гарантовано назавжди зменшите потужність і якість сигналу. Варто розмістити роутер ближче до кімнат, де Ви в основному користуватиметеся Вашими мобільними пристроями. Звертаємо Вашу увагу, що діапазон 5GHz чутливіший до фізичних перешкод на шляху проходження сигналу. Якщо між пристроєм і роутером кілька стін, то найкращим може бути діапазон 2,4 GHz, на відміну від 2 попередніх випадків.

Причина №5. Використання обладнання старого або спрощеного стандарту.

Опис: У більшості випадків сучасне обладнання дозволяє працювати з старими стандартами. Так, якщо у вас новий роутер і старий ноутбук, то дуже ймовірно, що у вас не виникне проблем із підключенням цих пристроїв один до одного. Однак, як і у випадку з поганим рівнем сигналу, роутер по Wi-Fi працюватиме на швидкості найповільнішого клієнта. Якщо у Вас два ноутбуки, один новий, а інший старий, Ви чітко побачите, що коли до Wi-Fi підключений тільки новий ноутбук, реальна швидкість роботи Wi-Fi буде вищою, ніж при одночасної роботі зі старим ноутбуком. Це стосується використання «спрощених» або «подешевшали» варіантів стандарту.

Рекомендації: Намагайтеся не використовувати в одній мережі Wi-Fi старого пристрою (наприклад, 802.11g) і нового стандарту (наприклад, 802.11n).